/ 

Το Χωριό

Το Τοπικό Διαμέρισμα (Τοπική Κοινότητα) Μανάγουλης περιλαμβάνει τρεις οικισμούς: τη Μανάγουλη με 344 κατοίκους, τον Λόγγο με 153 κατοίκους και τη Χιλιαδού με 66 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2000). Στα νότια της Μανάγουλης βρίσκονται τα Κουτσούκια, θερινός παραθαλάσσιος οικισμός με 7-8 σπίτια. Ακόμη στα βορειοδυτικά βρίσκεται και ο οικισμός Ρούτσος (εκ του Ρότσος = πέτρα) με πολύ λίγους κατοίκους.

Συνορεύει ανατολικά με το Μοναστηράκι, βόρεια με το Καστράκι, δυτικά με τον Άγιο Πολύκαρπο και νότια με τον Κορινθιακό κόλπο. Απέχει 8 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο.

Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει ανέρχεται περίπου σε 8.800 στρέμματα και βρίσκεται στο κέντρο της πεδιάδας του ποταμού Μόρνου από τις προσχώσεις του οποίου και σχηματίσθηκε. Στο το δέλτα του Μόρνου βρισκόταν η πόλη Καλάμεσος όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο περιηγητής Παυσανίας.

Η παραπάνω πεδιάδα προ χιλιάδων ετών ήταν θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου που έφθανε στις παρυφές των λόφων Ευπαλίου και Καστρακίου.

Βορειοανατολικά από την Μανάγουλη και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων στη θέση Γουβός, όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης στο 14ο βιβλίο του, υπήρχε η αρχαία πόλη Ερυθρές που απαριθμούσε κατά τον Θουκυδίδη δέκα τέσσαρες χιλιάδες (14.000) κατοίκους, ήταν δε το μεγάλο λιμάνι του Κορινθιακού κόλπου, στο οποίο κατήλθαν οι Δωριείς το έτος 1104π.χ. ναυπήγησαν στόλο και πέρασαν στην Πελοπόννησο. Στην πόλη των Ερυθρών κατά την αρχαιότητα υπήρχε ναός αφιερωμένος στο θεό Απόλλωνα με άλσος ελαιών τον οποίο οι Χριστιανοί μετέτρεψαν σε ναό, το σημερινό εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής (Παναγία Φανερωμένη), όπου και το νεκροταφείο του χωριού.

Το άλσος των ελαιών σώζεται μέχρι σήμερα, ένα δε ελαιόδενδρο μπροστά από το ναό, έχει ηλικία άνω των δύο χιλιάδων χρόνων κατά την εκτίμηση των ειδικών.

Επίσης κατά τον Θουκυδίδη, στην πόλη των Ερυθρών το έτος 426 π.χ. αποβιβάσθηκε ο στρατηγός των Αθηναίων Δημοσθένης μετά στρατού, προσευχηθείς δε στον ναό του Απόλλωνα, προχώρησε δια του Ευπαλίου κατέλαβε την Ποτιδάνεια και το Κροκύλειο,. Στη συνέχεια ηττήθηκε όμως από το στρατηγό των Λακεδαιμονίων Ευρύλοχο και των συμμάχων των Εσπερίων Λοκρών, υποχώρησε στην Ναύπακτο.

Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Παράγουν κυρίως τριφύλλι και καλαμπόκι  και δευτερευόντως λάδι και εσπεριδοειδή. Τελευταία στον οικισμό Χιλιαδού ασχολούνται με τον τουρισμό, που αναπτύσσεται ραγδαία λόγω της υπέροχης παραλίας και του λιμανιού της.

Διαβάστε επίσης

Εργασία Σ Ασημακόπουλου